Hvad er helårsallergi – og hvordan kan jeg behandle det?

Hvad er helårsallergi – og hvordan kan jeg behandle det?

Mange forveksler helårsallergi med høfeber, fordi de minder meget om hinanden. Men hvordan finder du ud af, om du har helårsallergi – og hvad kan du gøre for at behandle det?

Helårsallergi

Helårsallergi minder meget om almindelig høfeber, og har ofte de samme symptomer. Men hvor høfeber kun giver problemer i pollensæsonen, kan du være generet hele året rundt, hvis du lider af helårsallergi. Du er ikke alene. Faktisk rammer høfeber og helårsallergi ca. en million danskere.
Hvad kan du så gøre for at behandle din helårsallergi?

Helsårsallergi kommer pga. en reaktion på allergifremkaldende stoffer som fx husstøvmider og dyrehår. Derfor er rengøring og et sundt indeklima noget af det bedste, du kan gøre for at mindske dine symptomer.

Hvad er symptomerne på helårsallergi?

Med helårsallergi kommer generende symptomer som nyseture, løbende eller tilstoppet næse og røde øjne, der klør og løber i vand. Derudover kan du også opleve at blive træt eller at have svært ved at falde i søvn. Faktisk kan det påvirke din hverdag så meget, at dit humør og din livskvalitet bliver forringet.

Forkølelse eller allergi – hvordan kender jeg forskel?

Du kan være allergisk over for pollen, hvis du tit nyser, har stoppet næse og kløende øjne. De symptomer kan man også få ved forkølelse, så hvordan ved man, om man faktisk er allergisk?

En forkølelse varer oftest en uges tid, men hvis man har allergi, så kan man lide af symptomerne i lange perioder henover året. Fordi symptomerne minder meget om hinanden, så tror folk ofte, at de er blevet forkølede, når de egentlig lider af allergi.  

Se forskellene i nedenstående skema:

 

Allergi

Symptomer fra næsen er tyndtflydende, vandigt og klart næseflåd

Hyppige nys

Symptomer fra øjnene i form af hævelse, rødme og kløe

Symptomer kan være konstante eller komme i pludselige, kraftige anfald. Især ved indånding af allergen.

 

Forkølelse

Vandigt sekret fra næsen, der bliver tykt, uklart eller gult

Symptomerne er mere konstante med lejlighedsvis nysen

Der kan forekomme feber

Varer sjældent mere end en uge.

Hvorfor har jeg helårsallergi?

Hvorfor har jeg helårsallergi?

De mest almindelige årsager til helårsallergi er husstøvmider, dyrehår og skimmelsvamp. Den slags kan være svære at undgå, men du kan forebygge dine symptomer ved at sørge for et sundt indeklima. Du kan også læse mere om, hvad du selv kan gøre på www.astma-allergi.dk.

Kan jeg have øget risiko for at få helårsallergi?

Hvis der er allergi i din nærmeste familie, kan du godt have en øget risiko for at få helårsallergi. Herunder kan du se, hvor meget din risiko er øget.

 

Ingen allergi hos forældrene
5-10 % risiko for at udvikle allergi
Allergi hos den ene forælder
20-30 % risiko for at udvikle allergi
Begge forældre har allergi (forskellige)
40-50 % risiko for at
udvikle allergi
Begge forældre har samme allergi
70 % risiko for at
 udvikle allergi

 

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har helårsallergi?

I modsætning til pollenallergi, der følger bestemte måneder, kan det være sværere at finde ud af, hvorfor du har helårsallergi. Heldigvis kan din læge hjælpe dig med at finde ud af, hvad du reagerer på. Fx kan en hud-priktest eller en blodprøve ofte være med til at afsløre synderen. Når du har fået lavet allergitest og talt om dine symptomer med din læge, kan du få stillet en diagnose.

Hvad kan jeg gøre for at behandle allergisymptomer i næse og øjne?

Det bedste, du kan gøre, er at undgå det, du er overfølsom for, men det kan selvfølgelig være svært.

Heldigvis findes der mange gode behandlingsmuligheder. Tal om dem med din læge, så du er sikker på at få lige præcis den behandling, der passer bedst til dig.

Du kan også skylle næsen ren med en næseskyllevæske og bruge øjendråber, der indeholder antihistamin, til at behandle lettere symptomer i øjnene.

Derfor skal du behandle din allergi

Hvis din allergi ikke bliver behandlet, så kan det have en negativ indvirkning på mange aspekter af dit liv. En ubehandlet allergi kan mindske lysten til at dyrke sport og til at pleje den sociale omgangskreds, mens den også kan påvirke dit arbejde og din indlæringsevne. Ubehandlet allergi kan give træthed, ligesom den også kan føre til andre generende lidelser.

Hvilken allergimedicin kan jeg bruge?

Hvis du har moderate eller svære symptomer, eller hvis du både oplever symptomer i næsen og i øjnene, kan du blive anbefalet at bruge antihistamintabletter  f.eks. Altifex.

Der findes flere forskellige typer antihistaminpræparater, du kan købe som håndkøbsmedicin. Nogle af dem virker lokalt i øjnene og næsen, mens andre, som ikke-sløvende antihistamintabletter, virker i hele kroppen f.eks. Altifex.

Hvis de ovenstående behandlingsformer ikke hjælper dig, kan din læge anbefale andre behandlingsformer, som fx immunterapi. Det kan du få som allergivaccination eller som tabletbehandling.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har vedvarende symptomer?

Hvis du har helårsallergi og oplever vedvarende symptomer, kan din læge anbefale, at du får en lokalbehandling med et binyrebarkprodukt til næsen. Det skal du bruge hver dag i de perioder, hvor du har behov for det. Det kan også i nogle tilfælde suppleres med ikke-sløvende antihistamintabletter f.eks. Altifex.

Hvornår skal jeg søge læge?

Husk altid at tale med din læge, hvis din behandling ikke virker, eller hvis du får problemer med din vejrtrækning. Ca. 30% af dem, der har helårsallergi, har også astma.

FAQ Helårsallergi

Hvad er helårsallergi?
Hvad er symptomerne på helårsallergi?
Hvilke typer medicin kan jeg bruge?
Hvad skal jeg gøre hvis jeg har vedvarende symptomer?
Hvornår skal jeg søge læge?
Pligttekst Altifex®

Læs omhyggeligt oplysninger i indlægssedlen eller på emballagen inden brug.

Anvendelsesområde: Lindring af symptomer ved sæsonbetinget allergisk snue. Dosering: Anbefalet dosering til voksne og børn over 12 år: 120 mg en gang daglig før et måltid. Bør ikke anvendes til børn under 12 år. Må ikke anvendes ved: Overfølsomhed overfor fexofenadin eller andre af indholdsstofferne. Forsigtighedsregler: Der bør udvises forsigtighed ved anvendelse til ældre, til patienter med nedsat nyre- eller leverfunktion samt til patienter med tidligere eller vedvarende hjertesygdom. Brug af anden medicin: Tal med lægen, hvis du tager nogle af de følgende lægemidler: erythromycin (mod infektion), ketoconazol (mod svamp), lopinavir/ritonavir (medicin mod HIV), medicin som indeholder aluminium eller magnesium (mod mavebesvær). Graviditet og amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine, sløvhed, svimmelhed, kvalme. Ikke almindelige: Træthed. Ikke kendt frekvens: Overfølsomhedsreaktioner (hævelser af hud, øjne, læber (angioødem), trykken for brystet, vejrtrækningsbesvær, rødmen, systemisk anafylaksi), søvnløshed, nervøsitet, søvnforstyrrelser, mareridt/overdrevne drømme, hurtig hjerterytme, hjertebanken, diarre, udslæt, nældefeber, kløe. Pakningsstørrelser: 2, 7, 10, 15, 20, 30, 50, 100 og 200 (10 x 20) filmovertrukne tabletter. Tilskud: Klausuleret tilskud til pensionister eller til bestemte sygdomme. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, DK-5260 Odense S. Udlevering: HF.

Fuldt produktresumé kan rekvireres hos Orifarm Generics A/S eller på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: www.laegemiddelstyrelsen.dk

Vores Allergi Brands

Vialerg 300X300
Allergone 300X300
Altifex 300X300
Mildin 300X300