Hvad er nældefeber – og hvordan kan jeg behandle det?

Hvad er nældefeber – og hvordan kan jeg behandle det?

Nældefeber kan komme som et lyn fra en klar himmel – for så at forsvinde igen efter kort tid og aldrig vise sig igen. Men hvad er det egentlig – og hvordan kan du behandle det?

Nældefeber

Nældefeber (på latin Urticaria) er en reaktion i huden, som viser sig som et kløende, blegrødt udslæt med hævelser i midten. Det opstår ofte pludseligt og forsvinder igen – og for nogle kan det være tilbagevendende, mens andre aldrig oplever det igen.

Når du har nældefeber, reagerer din hud, og du får et kløende, blegrødt udslæt med hævelser i midten. Det er det, man kalder nælder. Hvis du fx har brændt dig på en brændenælde, ved du nogenlunde, hvordan nældefeber ser ud.

Det er i udgangspunktet ikke farligt at have nældefeber, men hvis du får større hævelser i munden eller på læberne, kan det i værste fald påvirke dit åndedræt. Her skal du straks søge læg. Du bør også straks kontakte en læge, hvis du får nælder over store dele af kroppen.

Nældefeber inddeles i akut nældefeber, der varer i mindre end 6 uger og kronisk nældefeber, der kommer og går og varer længere end 6 uger. Omkring 15-20% får akut nældefeber mindst en gang i livet, mens kun 0,5-1% får kronisk nældefeber.

Har jeg akut eller kronisk nældefeber?

Nældefeber kan opstå meget pludseligt og sidde på alle dele af kroppen.

De typiske symptomer på akut nældefeber er, at det klør, stikker og giver en brændende fornemmelse i huden. Du kan også få hævelser omkring din mund og øjnene.

Ofte forsvinder dit udslæt efter 2-24 timer, men nogle gange kan det flytte sig til andre steder på kroppen. For det meste forsvinder akut nældefeber helt inden for 2 uger.

Symptomerne på kronisk nældefeber minder meget om akut nældefeber, men du vil sandsynligvis opleve, at dine symptomer kommer og går i perioder. Desværre er det ofte svært at finde årsagen til kronisk nældefeber, og derfor kan det også være psykisk belastende at have kronisk nældefeber.

Hvorfor har jeg nældefeber – har jeg øget risiko?

Nældefeber kan bl.a. blive udløst af allergi, infektion, medicin og stress, men det kan også blive udløst af ydre påvirkninger som varme, kulde, sol, vand, anstrengelse og tryk.

Nyere forskning har faktisk også vist, at kronisk nældefeber nogle gange skyldes autoallergi, dvs. allergi mod din egen krop.

Derudover skal du også være opmærksom på, at du kan have øget risiko for at udvikle en allergi, og senere nældefeber, hvis der er allergi i din nærmeste familie.

Skal jeg søge læge?

Det er altid en god idé at søge læge, hvis du har udslæt og oplever symptomer. Din læge vil nemlig som regel kunne stille diagnosen efter at have vurderet dig og set på din sygdomshistorie.
Da nælderne ofte forsvinder hurtigt, er det en god ide at tage et billede af dit udslæt, som du efterfølgende kan vise til din læge.

Hvis din læge mistænker, at du har nældefeber foretages en lægelig undersøgelse, der tages blodprøver og du kan få lavet en eller flere allergitests.

Er der noget, jeg selv kan gøre?

Det bedste, du kan gøre, er at undgå det, der udløser din nældefeber, men desværre er det ikke altid muligt at finde årsagen.

Heldigvis findes der gode muligheder for at blive behandlet med ikke-sløvende antihistamin f.eks. Allergone. Det kan ofte mildne din kløe og hævelser i huden.

Hvis du ikke oplever nok effekt med denne behandling, kan din læge fx øge din dosis af antihistamin eller supplere med andre typer medicin.

Derudover er det en god idé, at du altid har din medicin med dig – også når du er ude at rejse.

FAQ Nældefeber

Hvad er nældefeber?
Hvorfor får jeg nældefeber?
Hvordan finder jeg ud af, om jeg har nældefeber?
Hvordan kan jeg behandle nældefeber?
Er det farligt at have nældefeber?
Pligttekst Allergone®

Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål.

Anvendelsesområde: Til lindring af symptomer på allergi (overfølsomhedssygdom) især høfeber, nældefeber, helårssnue og også ved for eksempel gener ved insektstik. Kan anvendes til voksne og børn over 15 år. Dosering: 1 kapsel efter behov, højst 3 gange over en 24 timers periode. Bør ikke anvendes til børn under 15 år uden lægens anvisning. Forsigtighedsregler: Forsigtighed ved overfølsomhed overfor nogle af indholdsstofferne og ved nedsat nyrefunktion. Stop med at tage kaplserne 3 dage før en allergitest udføres, da de kan påvirke resultatet og gøre testen upålidelig. Allergone kan forstærke den sløvende virkning af alkohol. Indeholder lactose. Brug af anden medicin: Undgå samtidig anvendelse af nervemedicin, sovemedicin og beroligende medicin. Graviditet: Bør kun anvendes efter aftale med læge. Amning: Bør ikke anvendes. Bivirkninger: Meget almindelig: Døsighed, i de fleste tilfælde af mildere karakter. Almindelig: Svimmelhed, hjertebanken, mundtørhed, hududslæt. Meget sjælden: Åndenød, overfølsomhed og hævelser af f.eks. arme og ben. Pludseligt hududslæt, åndedrætsbesvær og besvimelse (inden for minutter til timer), pga. overfølsomhed (anafylaktisk reaktion). Hævelse af ansigt, læber og tunge. Ikke kendt. Hovedpine, mavegener, kløe. Pakningsstørrelser: 12, 16, 24, 30, 32, 48, 96, 120 kapsler. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S.

Vores Allergi Brands

Vialerg 300X300
Allergone 300X300
Altifex 300X300
Mildin 300X300