Forstå overgangsalderen

Forstå overgangsalderen

Tegn på overgangsalder og en rejse igennem de forskellige stadier

Mange kvinder har blandede følelser omkring overgangsalderen – og alle oplever den forskelligt. Men hvorfor? Hvad sker der i vores krop i overgangsalderen, og hvad kan vi forvente gennem de forskellige stadier? 

Overgangsalderen er den periode, hvor en kvindes østrogenniveau begynder at ændre sig. Østrogen er det kvindelige kønshormon, der dannes i æggestokkene. Når kvinder når en vis alder, begynder produktionen af østrogen at svinge og falde, hvilket får menstruationen til at blive uregelmæssig. Når du ikke har haft menstruation i 12 måneder i træk, ved du, at du har nået overgangsalderen. Gennemsnitsalderen for danske kvinder er omkring 51 år.   

Hvad betyder det for vores krop?

Hvad betyder det for vores krop?

Faldet i østrogen påvirker vores krop på flere måder: 

  • Varmereguleringen bliver forringet 
  • Knogletab fremskyndes 
  • Produktionen af humørhormonet, serotonin, falder 
  • Slimhinderne bliver tyndere 

Overgangsalderens stadier

Der er tre hovedstadier i overgangsalderen: 

  • Perimenopause: Tiden op til overgangsalderen, hvor østrogenniveauet begynder at falde, og menstruationscyklusserne bliver uregelmæssige. Symptomer som hedeture kan begynde at vise sig. (Se mere nedenfor.) 
  • Overgangsalder: Når en regelmæssig menstruation ikke har fundet sted i 12 måneder i træk. 
  • Postmenopause: Tiden efter overgangsalderen er indtrådt. 

Hvad er tidlig overgangsalder?

Nogle kvinder oplever tidlig overgangsalder, som opstår i 45-årsalderen eller tidligere. Tidlig overgangsalder kan være spontan eller skyldes f.eks. visse medicinske eller kirurgiske indgreb. Det kan ske naturligt, hvis en kvindes æggestokke holder op med at producere normale niveauer af visse hormoner, især østrogen. Hovedsymptomet på tidlig overgangsalder er, at menstruationerne bliver sjældne eller helt ophører uden nogen anden årsag (f.eks. graviditet). 

Hvad er almindelige tegn på overgangsalder?

I overgangsalderen vil op til 85 % af alle kvinder blive påvirket af de hormonelle forandringer, der sker i kroppen. Det mest almindelige tegn på overgangsalder er hedeture, som er en pludselig varmespredning i kroppen, og som op til 50% af alle kvinder i overgangsalderen oplever. Andre almindelige tegn er lavere søvnkvalitet, humørsvingninger, dårligere hukommelse og nedsat sexlyst.  

Kvinder oplever overgangsalderen meget forskelligt. Nogle bliver påvirket i mindre grad, mens andre oplever, at helt almindelige tegn på overgangsalder påvirker deres velbefindende negativt, og i en sådan grad, at de føler at deres livskvalitet bliver nedsat

FAQ

Hvad er overgangsalderen?
Hvornår begynder østrogenniveauerne at falde?
Hvordan starter overgangsalderen?
Hvornår er du i overgangsalderen?
Hvor lang tid varer overgangsalderen?
mbrace™ Focus Balance

mbrace™ Focus Balance

Kosttilskud med ekstrakter af ginkgo biloba, havtorn, magnesium og B-vitaminerne: B1, B6, B12 og niacin. 

mbrace™ Menopause

mbrace™ Menopause

Kosttilskud med ekstrakter af rødkløver, salvie samt vitamin B6 og vitamin E

mbrace™ Menopause