Forstoppelse er en almindelig tilstand hos børn. Op til et ud af fem børn oplever på et tidspunkt forstoppelse, og for nogle bliver det en kronisk lidelse, som de kan have i længere tid – endda i årevis.
Du kan hjælpe dit barn på forskellige måder. For at hjælpe dit barn bedst muligt er det vigtigt at prøve at lindre symptomerne så hurtigt som muligt
Overskrift: Hvordan kan du se, om dit barn har forstoppelse?
Forstoppelse kan have stor indvirkning på familier. Dit barn ønsker måske ikke eller kan ikke udtrykke, hvad det rent faktisk oplever, men ubehaget kan være synligt på andre måder.
- Det kun har haft afføring 2 eller færre gange i løbet af den sidste uge.
- Barnet har problemer eller smerter, når det går på toilettet.
- Afføringen er stor og hård eller ligner næsten små, runde kugler som kaninafføring.
- Barnet holder sin afføring tilbage enten bevidst eller ubevidst.
- Dit barn har periodisk stor afføring og i store mængder.
- Nogle blødninger under og efter at have haft afføring er heller ikke ualmindelige på grund af stor og hård afføring. Disse små rifter kan gøre ondt og være ubehagelige for barnet.
Hvis dit barn har forstoppelse, er det ikke kun barnets adfærd og vaner på toilettet, der ændrer sig. Dit barn kan blive træt, klage over mavesmerter, have nedsat appetit og ildelugtende prutter eller endda opleve kvalme eller opkastning.
Virker dit barn irritabel og har en kort lunte, eller virker det som om, det gemmer sig? Forstoppelse kan også gøre det svært for barnet at styre afføringen. Det kan forårsage ufrivillige bremsespor eller snavsede bukser. Det er heller ikke ualmindeligt, at forstoppelse kan medføre urininkontinens, og nogle børn udvikler endda blærebetændelse.
Udviser dit barn nogle af de beskrevne symptomer og har samtidig diarrésymptomer? Det er muligt, at de snavsede bukser, eller at dit barn har diarré kan skyldes, at der siver tynd afføring ud omkring den hårde forstoppede afføring.
- Kostmæssige årsager, f.eks. at man ikke drikker eller spiser som normalt. Forstoppelse kan også opstå efter sygdom eller en ferie, hvor barnet ikke har spist som normalt.
- Hos meget små børn kan der opstå forstoppelse, når der skiftes fra flaske til fast føde.
- Barnet er måske ikke gammelt nok til at fornemme eller reagere på behovet for at gå på toilettet.
- Barnet tager sig ikke den tid, der skal til, når det er på toilettet. Nogle gange kan dit barn blive afbrudt eller føle sig presset til at blive færdig.
- Manglende lyst til at gå på toilettet, både bevidst og ubevidst, f.eks. fordi barnet ikke ønsker at afbryde sin leg eller på grund af smerter ved afføring.
- Ulækre eller utilstrækkelige forhold på toiletter i skolen, børnehaven osv.
I nogle tilfælde kan forstoppelse være et symptom på en sygdom, og det er derfor en god idé at kontakte en læge, hvis du er i tvivl eller bare bekymrer dig om dit barns symptomer.
Forstoppelse kan være relativt akut, f.eks. når barnet har feber eller ikke har spist som normalt, men det kan også blive en mere kronisk tilstand, hvis det ikke behandles.
Det er ikke dit barns skyld – det handler om at bryde den onde cirkel
Husk, at det ikke er dit barns skyld, at det får utilsigtede bremsespor eller afføring i bukserne. Nogle har svært ved at mærke, at de skal på toilettet. Andre holder sig på grund af smerterne, eller fordi de slet ikke kan gå på toilettet.
Det er derfor en god idé at være rolig og tale med dit barn på en måde, så det ikke føler, at det har gjort noget forkert, eller at det er en straf at gå på toilettet. Fortæl barnet, at du kan hjælpe det med at få det bedre.
Der er forskellige ting, du kan gøre for at lindre dit barns forstoppelse. For at lindre dit barns symptomer bedst muligt er det vigtigt at lære dit barn gode toiletvaner og hjælpe det med at drikke rigeligt og spise fornuftigt. Nogle gange kan det være nødvendigt at give dit barn afføringsmidler.
Læs mere om, hvordan du kan forebygge forstoppelse hos dit barn.
Nogle gange kan det være nødvendigt at hjælpe dit barn med at komme af med forstoppelsen ved at give afføringsmidler. Husk, at du skal konsultere en læge, før du giver dit barn afføringsmidler. Sammen kan I finde det rigtige middel og den rigtige dosering til dit barn.
Du kan finde forskellige afføringsmidler til børn, der hjælper med at blødgøre afføringen for at lindre smerterne ved at gå på toilettet, såsom Lacrofarm Junior (macrogol, natriumchlorid, natriumhydrogenkarbonat, kaliumchlorid),) eller Lactulose Orifarm (lactulose).
Giv altid dit barn den dosering, der er aftalt med lægen, og læs oplysningerne om brug og forholdsregler på pakken og/eller i indlægssedlen.
Hvornår skal du bekymre dig om dit barns symptomer på forstoppelse?
Forstoppelse er almindelig hos børn, og oftest er det ikke farligt. Hvis dit barn lider af forstoppelse, skal du holde øje med symptomerne:
- Hvis symptomerne på forstoppelse fortsætter med at vende tilbage på trods af forsøg på at lindre dem.
- Ændrer dit barns afføring sig pludselig, f.eks. ser den pludselig anderledes ud og lugter usædvanlig dårligt.