De fleste oplever forstoppelse i løbet af livet. Alligevel undlader mange at søge rådgivning og behandling, fordi de synes, at det er skamfuldt at tale om. Så hvad er det lige, der gør, at du bliver forstoppet, og hvordan kan du behandle det?
Hvis du oplever, at du er forstoppet, har mavesmerter eller er oppustet, skal du vide, at det er helt normalt. Forstoppelse har mange forskellige årsager, men vi ved, at det opleves oftere af gravide og ældre, samt at det kan skyldes sygdomme eller visse former for medicin. Har du forstoppelse i nogle dage, er det som regel ikke alvorligt, men har du kronisk og tilbagevendende forstoppelse, bør du forsøge at forebygge det og søge behandling. Det skønnes, at omkring 10-20% af voksne har kronisk forstoppelse.
Hvis du oplever, at forstoppelsen, mavesmerterne eller oppustetheden forringer din livskvalitet, så skal du opsøge din læge. Her vil de typisk stille dig spørgsmål, om du oplever ubehag eller behov for at presse ved toiletbesøg, ændring af din afføringshyppighed, afføringsform eller konsistens, sjældne toiletbesøg eller en følelse af mangelfuld tømning.
Ud fra dine oplevelser, vil lægen kunne stille diagnosen, og dermed hjælpe dig med den rigtige rådgivning og behandling af forstoppelse.
Mange faktorer spiller ind, når det kommer til forstoppelse. F.eks. kan manglende indtagelse af fibre, frugt og grønt, for lidt motion og væske være medvirkende. En travl hverdag hvor trangen til at gå på toilettet overses, kan også påvirke din tarms naturlige rytme. Ændringer i hverdagen som f.eks. at tage på ferie, stress og angst kan også spille ind.
Hvis du oplever, at dine børn er forstoppede, kan de være påvirket af dårlige toiletvaner, som bl.a. kan skyldes uhygiejniske skoletoiletter.

I nogle tilfælde kan du undgå forstoppelse ved at spise mere fiber. Du kan øge din fiberindtagelse ved at spise havregryn, rugbrød, frugt, grøntsager, kartofler, fuldkornsris og pasta. Typisk anbefales 25-35 gram kostfibre pr. dag. Samtidig får du mest ud af fibre, hvis du sikrer god væskeindtagelse på 1,5-2 L/dag. Derudover er det også vigtigt, at du dyrker motion, da det også er med til at opretholde en normal tarmfunktion.
For nogle kan det dog være nødvendigt at supplere deres livsstil med et afføringsmiddel – dette gælder især ældre og mennesker, hvor forstoppelsen ikke kan afhjælpes med en mere fiberrig kost.
Der findes forskellige former for afføringsmidler, som alle virker forskelligt.
Osmotisk virkende afføringsmidler blødgør din afføring ved at trække vand ind i tarmen. Det drejer sig fx om lactulose, magnesiumoxid eller marcrogol. Disse afførende midler findes som håndkøbslægemidler som Lactulose Orifarm (lactulose), Alminox DAK (magnesiumoxid, aluminium), Magnesia DAK (magnesium) og Lacrofarm (macrogol, natriumklorid, natriumhydrogencarbonat, kaliumklorid).
Peristaltikfremmende afføringsmidler påvirker bevægelsen af din tarms muskler, og stimulerer udskillelsen af væske. Her kan du fx. anvende Natriumpicosulfat.
Du kan også anvende lokaltvirkende afføringsmidler til tømning af endetarmen, men som regel starter man med et billigt osmotisk virkende afføringsmiddel. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan du skifte til et peristaltikfremmende afføringsmiddel. Du kan også kombinere begge typer behandlinger, der begge kan fås som håndkøbsmedicin. Spørg dog altid din læge til råds, inden du tager afføringsmidler og kombiner aldrig lægemidler uden at have rådført dig først.
I alle pakninger med medicin findes en brugsvejledning, som du altid bør læse grundigt, før du tager medicinen. Er du i tvivl kontakt da egen læge.
Forstoppelse kan uanset alder give nedsat livskvalitet. Indtagelse af 25-35 g kostfibre pr. dag i alt fra både fødevarer og supplerende fibertilskud anbefales som basisbehandling ved forstoppelse.
Øget væskeindtag forbedrer effekten af øget fiberindtag. For personer med kronisk forstoppelse, hvor ændring af livsstilsfaktorer ikke har haft effekt, er det en god ide med et afføringsmiddel.
Her foretrækkes osmotisk virkende afføringsmidler ofte som førstevalg, som fx Magnesia DAK (magnesium)
Typiske symptomer på forstoppelse inkluderer:
- Hård afføring eller knoldet afføring mere end 25% af tiden
- Mindre end tre afføringer per uge
- Pressen for at komme af med afføringen
- En følelse af ikke at være udtømt efter afføringen

Nogle symptomer kan være tegn på underliggende sygdom. Oplever du nogle af følgende symptomer, bør du søge læge:
- Uforklarligt vægttab
- Mavesmerter
- Blod i afføringen
- Blødning fra endetarmen
- Almen svækkelse
- Feber
- Ændrede afføringsvaner i mere end 4 uger
- Uforklarlig jernmangel eller lav blodprocent
- Natlige mavetarmsymptomer
- Pludselig ændring i afføringsmønster
- Kendt tarmkræft i familien
- Nyopståede afføringsændringer/mavesmerter
Hvad er forstoppelse og hvor mange har det?
Forstoppelse er en tilstand, hvor man har svært ved at komme af med sin afføring. Det kan f.eks. være, at man har behov for at presse for at komme af med afføring, sjældent går på toilettet eller har hård og knoldet afføring. Forstoppelse er meget almindeligt, især blandt kvinder, ældre og gravide. Det skønnes at op mod 20% af voksne lider af kronisk forstoppelse.
Er det farligt at have forstoppelse?
Har du forstoppelse i nogle dage, er det som regel ikke alvorligt, men kronisk og tilbagevendende forstoppelse bør forebygges og behandles. Kronisk forstoppelse kan være en medvirkende faktor for udvikling af forskellige tilstande og sygdomme.
Hvorfor får så mange mennesker forstoppelse?
Mange faktorer spiller ind, når det kommer til forstoppelse. F.eks. kan manglende indtagelse af fibre, frugt og grønt, for lidt motion og væske være medvirkende. En travl hverdag eller manglende opmærksomhed på toilettrang kan også påvirke tarmens naturlige rytme. Stress og angst kan også spille ind. Hos børn kan årsagerne være de samme som hos voksne, men især børn kan påvirkes af dårlige toiletvaner.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har forstoppelse?
Nogle fødevarer som f.eks. svesker er kendt for at virke afførende, men i det lange løb er det bedst at omlægge sin kost til en mere fiberrig kost og sikre god væskeindtagelse. En halv times motion dagligt er også med til at opretholde en normal tarmfunktion. Der findes medicin til symptombehandling af forstoppelse. Det kan være nødvendigt i kortere eller længere perioder at supplere med et afføringsmiddel.
Er afføringsmidler vanedannende?
Det et en myte at afføringsmidler er vanedannende. De kan være et godt supplement til en ændring af livsstil, og en stor hjælp for dem, som ikke har gavn af flere fibre i deres kost.
Pligttekst - Lacrofarm Junior