Hovedpine hos børn og unge er almindeligt. Faktisk er hovedpine et af de symptomer, de oftest oplever. Blandt børn på syv år har op til 50 % oplevet at have hovedpine mindst én gang. Hos 15-årige er det op til 80 procent.
I langt de fleste tilfælde er hovedpine helt ufarligt, og der er ingen grund til bekymring. Men som forælder er du måske usikker på, hvordan du bedst hjælper dit barn. Det er derfor vigtigt at finde ud af, hvilken type hovedpine dit barn har.
Der kan være mange årsager til hovedpine hos børn og unge. Hovedpine er ofte et symptom på sygdom eller på søvnmangel, tandpine osv. I andre tilfælde, som ved migræne, betragtes hovedpinen i sig selv som en sygdom.
Hvilken type hovedpine har dit barn?
De to mest almindelige former for hovedpine hos børn og unge er spændingshovedpine og migræne. Det er forskelligt, hvordan hovedpinen og smerterne føles, hvor længe de varer, og hvordan du bedst kan lindre dem. Det er en god idé at stille barnet spørgsmål om hovedpinen. Hvordan føles hovedpinen, og hvor gør det ondt? Især for små børn kan det være svært at lokalisere smerten. Det kan være en god idé at finde ud af, om smerterne skyldes problemer med ørerne eller tænderne.
Spændingshovedpine
Spændingshovedpine kan mærkes i begge sider af hovedet. Hovedpinen føles som et tryk mod hovedet, og barnet beskriver det måske som et bånd, der strammer omkring hovedet. Smerterne er relativt moderate og kan vare fra 30 minutter til 7 dage. Dit barn har ikke kvalme, og smerterne bliver ikke værre ved fysisk aktivitet. Nogle børn eller unge kan være mere følsomme over for lys eller lyde.
Der kan være mange årsager til denne form for hovedpine. Man ved, at mange forskellige sygdomme og tilstande forårsager hovedpine, f.eks. forkølelse, influenza, bihulebetændelse og andre almindelige sygdomme hos børn. Hovedpinen kan også skyldes andre faktorer, f.eks. at dit barn ikke har fået nok søvn eller vand. Spændingshovedpine kan lindres med håndkøbslægemidler med paracetamol, f.eks. Pamol. Læs mere om Pamol her.
Læs altid oplysningerne om korrekt dosering og brug på pakningen og/eller i indlægssedlen, før du giver dit barn smertestillende medicin. Spørg lægen eller apotekspersonalet, hvis du har brug for yderligere rådgivning.
Migræne
Migræne ses også hos børn og unge. Klager dit barn over hovedpine efterfulgt af nedsat appetit, kvalme eller opkastning? Så har dit barn muligvis et migræneanfald. Dit barn vil måske beskrive det som pulserende eller dunkende smerter. Ved denne type hovedpine bliver smerterne værre i forbindelse med fysisk aktivitet.
Migræne er ofte forbundet med en vis arvelighed. Hvis dit barn klager over kraftig hovedpine, og der er andre i familien, der lider af migræne, er der grund til at mistænke, at dit barn har migræne. Denne type hovedpine er mere kraftig og er ofte forbundet med følsomhed over for lys og lyde.
Det kan være svært at afgøre, om der er tale om migræne, men prøv at holde øje med barnets adfærd, f.eks. om barnet foretrækker mørke og rolige omgivelser.
Lav en tjekliste over barnets hovedpine
Det kan være en god idé at lave en tjekliste for at finde frem til årsagen til barnets hovedpine. Lav en liste med vigtige spørgsmål:
- Hvornår startede hovedpinen?
- Hvordan føles hovedpinen?
- Hvor længe gør det ondt, og hvor?
- Oplever dit barn andre symptomer?
Det er en god idé at skrive disse oplysninger ned. Hvis du på denne måde fører dagbog over dit barns hovedpine, er det nemmere at finde årsagen til hovedpinen og den bedste måde at lindre smerten på.
Hvis dit barn lider af hovedpine, kan en tjekliste være et godt værktøj til at hjælpe barnet.
Hvordan lindrer jeg mit barns hovedpine?
Du kan gøre noget for at hjælpe dit barn. Håndkøbsmedicin kan lindre dit barns hovedpine, men det er en god idé at spørge lægen eller apotekspersonalet til råds. De kan rådgive dig om, hvordan du kan lindre smerten.
Hvis du er i tvivl, skal du altid læse oplysningerne om anvendelse og dosering på pakningen og/eller i indlægssedlen, før du giver dit barn medicin.
Klager dit barn ofte over hovedpine? Der er måder, hvorpå du kan hjælpe med at lindre ubehaget eller reducere risikoen for hovedpine fremadrettet. Gennemgå tjeklisten med dit barn, og søg om nødvendigt læge. Et godt sted at starte er at sikre, at dit barn lever et sundt og regelmæssigt liv. Nedenfor kan du finde nogle gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn:
Hvordan forebygger jeg mit barns hovedpine?
Manglende søvn kan være en af de største årsager til dit barns hovedpine. Sørg for, at dit barn får nok søvn og kommer i seng på et rimeligt tidspunkt i forhold til barnets alder.
Tilstrækkelig søvn kan være med til at forebygge udvikling af kroniske lidelser.
Har du talt med dit barn om skærmtid? Dit barn kan få hovedpine, hvis det sidder for længe i stillinger, der belaster muskler og led.
Sørg for, at dit barn får frisk luft og motion i løbet af dagen. En god fysisk form kan være med til at forebygge smerter.
Det er vigtigt at sørge for, at dit barn får en afbalanceret kost og tilstrækkeligt at drikke i løbet af dagen.
For lidt vand og for meget sukker, slik eller sodavand kan fremkalde hovedpine eller migræne.
Stress kan også være årsagen til dit barns hovedpine. Prøv at hjælpe dit barn ved at spørge ind til, hvad der kan få barnet til at føle sig stresset – både derhjemme og i skolen.
Hvornår skal jeg være bekymret i forbindelse med mit barns hovedpine?
Hovedpine er meget almindelig hos børn og unge, og i langt de fleste tilfælde er hovedpine ikke tegn på en alvorlig sygdom. Der er dog nogle få situationer, hvor du skal være ekstra opmærksom på dit barns symptomer.
Hvis du har givet dit barn smertestillende medicin, men barnet ikke oplever nogen lindring, eller hvis smerterne bliver værre eller ændrer sig, skal du kontakte lægen.
FAQ
Produktinformation: Pamol® Flash dispergible tabletter, 250 mg (paracetamol). Anvendelse: Svage til moderate smerter. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Kun beregnet til børn, der vejer 13‑50 kg (ca. 2‑15 år). 13‑20 kg (ca. 2‑7 år): 1 tablet hver 6. time efter behov, maks. 4 tabletter i døgnet. 21‑25 kg (ca. 6‑10 år): 1 tablet hver 4. time efter behov, maks. 6 tabletter i døgnet. 26‑40 kg (ca. 8‑13 år): 2 tabletter hver 6. time efter behov, maks. 8 tabletter i døgnet. 41‑50 kg (ca. 12‑15 år): 2 tabletter hver 4. time efter behov, maks. 12 tabletter i døgnet. Indeholder bananaroma: Kan virke fristende på børn. Opbevares utilgængeligt for børn. Svært nedsat nyrefunktion: Mindst 8 timers interval mellem 2 doser. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof. Ved svært nedsat leverfunktion. Ved fenylketonuri (PKU, Føllings sygdom), pga. aspartamindhold. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed: Voksne, der vejer mindre end 50 kg. Ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, fejlernæring, dehydrering, svært nedsat nyrefunktion. Bør ikke tages samtidig med anden medicin, der indeholder paracetamol. Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, rifampicin, perikon, domperidon, metoclopramid, colestyramin, blodfortyndende medicin. Overdosering: Optræder inden for de første 24 timer. Symptomer: Kvalme, opkastning, appetitløshed, bleghed, mavesmerter. Selvom de nævnte symptomer ikke opleves, skal læge eller skadestue straks kontaktes. Graviditet og amning: Kan om nødvendigt anvendes under graviditet. Bør tages i den laveste mulige dosis, der mindsker smerterne og/eller feberen, og i så kort tid som muligt. Bivirkninger: Sjældne/meget sjældne: Påvirkning af leveren (alvorlig). Allergiske reaktioner: Udslæt med kløe, allergisk reaktion med væskeophobning i slimhinder og hud især ved ansigt og tunge eller vejrtrækningsbesvær (alvorlig). Alvorlige hudreaktioner. Pakninger: 12 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S.