Har sunde børn brug for vitaminer og kosttilskud?

Har sunde børn brug for vitaminer og kosttilskud?

Hvornår bør du supplere dit barns kost med vitaminer og mineraler?

Dit barn gennemgår en enorm fysisk udvikling i de tidlige stadier af livet, og vitaminer og mineraler spiller en vigtig rolle i at støtte en normal vækst. Da kroppen ikke selv kan danne disse næringsstoffer, skal de tilføres gennem den mad, vi spiser.

Som forælder kan du give de bedste betingelser for dit barns vækst og knogleudvikling ved en sund og varieret kost. Nogle gange kan det dog være svært at vide, om dit barn får nok af de rigtige vitaminer og mineraler, og om der er brug for tilskud til at udfylde hullerne.

Sådan sikrer du, at dit barn får nok calcium

Op til 5-årsalderen og igen i puberteten vokser dit barns knogler hurtigt. Mineralet calcium er nødvendigt for at opbygge knoglerne og holde muskler, nerver og celler i gang.

De fleste børn kan få den rigtige mængde calcium ved at spise masser af calciumholdige fødevarer som mælk og mejeriprodukter. Men hvis dit barn kun drikker små mængder mælk eller er kræsen, kan det være smart at introducere fødevarer med et højt indhold af calcium. Broccoli og grønkål er gode kilder til calcium, ud over beriget plantebaseret mælk som rismælk, havremælk eller sojamælk.

Hvornår skal du overveje et calciumtilskud?

Hvis du har haft svært ved at lokke dit barn til at spise calciumholdig mad, kan du overveje et calciumtilskud. Det fås som tyggetabletter, der er designet til børn.

Hvis dit barn ikke kan tåle laktose eller mælkeprotein, anbefales det, at barnet tager et dagligt calciumtilskud

  • Til børn op til 9 år anbefales et dagligt calciumtilskud på 500 mg.
  • Hos børn fra 10 år øges anbefalingen til 750 mg

D-vitamin er vigtigt for optagelsen af calcium

Kroppen kan ikke optage calcium, hvis den ikke får D-vitamin. Derfor er det lige så vigtigt at sikre, at dit barn får den mængde D-vitamin, der er nødvendig for normal vækst og knogleudvikling.

Der er ikke så mange fødevarer, der indeholder D-vitamin naturligt. De fødevarer, der indeholder mest, er fed fisk (som laks og makrel), lever og æg, som ikke står på ret mange børns favoritliste. Selvom dit barn kan producere D-vitamin, når huden udsættes for sollys, bør det alligevel bruge solcreme for at undgå solskoldning, hvilket begrænser den mængde D-vitamin, det kan producere. Og for at opnå den bedste beskyttelse mod solskoldning skal babyer holdes væk fra solen.

Alle babyer og børn har brug for et D-vitamintilskud

  • Til børn i alderen 2 uger – 4 år (D-dråber) anbefales 10 μg D-vitamin dagligt hele året
  • Til børn over 4 år anbefales 5-10 μg D-vitamin dagligt fra oktober til april

D-vitamin til spædbørn er normalt et flydende tilskud, som du tilsætter til en flaske brystmælk med en pipette eller drypper i barnets mund. D-vitamin fås også som piller, vingummi og tyggetabletter til børn over tre år, der kan tygge hårde fødevarer.

Konklusion

En sund og varieret kost er generelt den bedste måde at få de nødvendige vitaminer og mineraler på. Men som gravid bør du supplere din kost med folinsyre, D-vitamin, jern og evt. calcium, hvis du ikke drikker mælk. Du kan også overveje et omega-3 tilskud, hvis du ikke spiser så meget fisk.

Ofte stillede spørgsmål

Har børn brug for at tage tilskud?
Hvilket supplement er godt for børns vækst?
Hvornår kan børn tage tilskud?
Har spædbørn brug for tilskud?
APOVIT® - Kosttilskud til hele familien
APOVIT® - Kosttilskud til hele familien
APOVIT® - Kosttilskud til hele familien

Vi har et bredt sortiment, som består af både enkeltvitaminer, multivitaminer, mineraler samt omega-3 produkter og mælkesyrebakterier.

Se alle produkter