Forskellige typer hoste, og hvordan du lindrer dem

Forskellige typer hoste, og hvordan du lindrer dem

Tør hoste eller slimhoste? Ved du, hvilken type hoste du eller dit barn har, og hvad du kan gøre for at lindre den bedst mulig? Læs mere om symptomer, årsager og måder at lindre hoste hos voksne og børn på denne side.

Hoste er kroppens måde at rense halsen eller luftvejene på, når noget forårsager irritation såsom støvpartikler eller slim. Det er en naturlig refleks, og de fleste mennesker vil opleve hoste en gang imellem.

Hoste er et typisk symptom på luftvejsinfektioner som forkølelse. Det er normalt at hoste både under og et stykke tid efter en infektion. Hosten forsvinder ofte inden for 3 uger.

Produkter mod slimhoste

Produkter mod slimhoste

Hvad kan jeg tage imod slimhoste

Granon 200 mg - 20 stk
Produkter mod slimhoste

Produkter mod slimhoste

dsdsds

Bromhexin DAK 150 ml

Hvis din hoste er et symptom på forkølelse, vil hosten oftest være tør i begyndelsen og derefter blive mere produktiv, hvor du hoster slim op. Der er måder, hvorpå du kan lindre dine symptomer, men de afhænger af typen af hoste. Det er derfor vigtigt at kende forskellen for at kunne lindre symptomerne mest hensigtsmæssigt.

Hvilke forskellige typer hoste findes der?

Selvom det er normalt at hoste, kan det være meget irriterende og udmattende og medføre søvnproblemer. Hosten i sig selv er ikke en sygdom, men et symptom, der kan variere afhængigt af årsagen.

Forkølelse er den mest almindelige årsag til hoste. Når man er forkølet, er de to almindelige typer hoste tør hoste og slimhoste.

Tør hoste:

  • Danner ikke slim ved hoste.
  • Føles kildende og irriterende.
  • Typisk i begyndelsen af en forkølelse, men kan ændre sig til slimhoste efter 1-2 uger.

Slimhoste:

  • Hoste, der giver slim, når du hoster.
  • Også kendt som "våd" eller "produktiv" hoste.
  • Det kan føles, som om noget sidder fast bagest i halsen eller i brystet.
Hoste hos børn

Hoste hos børn

Ligesom voksne kan børn opleve at hoste. Børn bliver oftere smittet med forkølelse end voksne, og det er ikke ualmindeligt, at børn kan få 8 eller flere forkølelser om året.

Børn hoster ofte, når de er forkølede, især på grund af den øgede slimproduktion, der kan efterlade en kildrende fornemmelse bagest i halsen. Hvis dit barn spiser, drikker og trækker vejret, som det plejer, er der normalt ikke noget at bekymre sig om. Hosten hjælper med at fjerne slimen.

Hvis du er usikker på, hvad der får dit barn til at hoste, kan symptomerne være med til at angive en mulig årsag. Hvis dit barn har feber og andre forkølelseslignende symptomer såsom løbende næse, kan det være tegn på en infektion.

Hvis dit barns vejrtrækning lyder hvæsende, hvis det bliver ved med at hoste i flere dage, eller hvis du er bekymret over dit barns symptomer generelt, skal du kontakte en læge for at få undersøgt dit barn nærmere.

Hvad kan du gøre for at lindre din hoste?

Oftest skyldes hoste ikke en alvorlig sygdom. Hvis du hoster på grund af forkølelse, er det meget normalt, og du vil typisk ikke føle dig særligt syg. Dine symptomer kan ikke afhjælpes, hvis du er forkølet, men der er måder at lindre din hoste på.

Det er altid en god idé at lade kroppen hvile og drikke rigeligt med væske, især hvis du har slimhoste. Husk, at din hoste er en effektiv måde at sprede infektionen til andre på. Prøv derfor at blive hjemme, og undgå kontakt med andre, hvis du føler dig utilpas, og host eller nys i albuen i stedet for i hånden.

Du kan også købe forskellige salgs håndkøbsmedicin for at lindre dine symptomer:

  • Hvis du lider af slimhoste, kan du finde forskellige slimløsende midler, som vil gøre slimen tyndere og lettere at hoste op. Slimløsende midler findes i forskellige former såsom miksturer eller tabletter f.eks. Bromhexin (bromhexin) eller brusetabletter, f.eks. Granon (acetylcystein).
  • Hvis du har tør, irriteret hoste, kan du prøve hostestillende midler, der bl.a. kan fås som miksturer, tabletter og spray.

Læs altid oplysningerne på pakningen og/eller indlægssedlen om brug, dosering og forholdsregler, når du tager medicin. Spørg lægen eller apotekspersonalet om råd og vejledning.

Hvornår skal jeg være bekymret for min hoste?

Det er almindeligt at hoste en gang imellem, og især hvis du har en infektion, f.eks. en forkølelse, er det ikke ualmindeligt at hoste i op til 3 uger. Oftest forsvinder forkølelsen af sig selv, og symptomerne kan lindres med hvile, rigeligt med væske og forskellige typer håndkøbsmedicin.

I nogle få situationer skal du måske bekymre dig om dine symptomer og bør kontakte en læge for en nærmere undersøgelse. Det kan f.eks. være:

  • Du har haft hoste i mere end 3 uger.
  • Din hoste bliver meget alvorlig og kraftig.
  • Du taber dig uden grund, eller siden af halsen føles hævet og øm.
  • Hvis du føler dig meget utilpas, har høj temperatur og/eller din almentilstand er dårlig.

Søg omgående lægehjælp, hvis:

  • Du begynder at få vejrtrækningsproblemer, åndenød og/eller brystsmerter.
  • Hvis du hoster blod op.

Hvis du har symptomer, der gør dig bekymret, skal du altid kontakte din læge. Husk, at hoste kan være et symptom på andre tilstande end forkølelse.

Ofte stillede spørgsmål
Hvad kan hoste være et symptom på?
Hvordan slipper jeg af med min hoste?
Hvor længe er det normalt at hoste?
Hvornår skal jeg være bekymret over mit barns hoste?
Pligttekst - Bromhexin DAK

Produktinformation: Bromhexin ”DAK” oral opløsning 0,8 mg/ml (bromhexinhydrochlorid). Anvendelse: Slimløsnende. Sjögrens syndrom. Dosering: Dosisnedsættelse ved nedsat lever-/nyrefunktion. Voksne og børn over 10 år: 10-20 ml 3 gange daglig. Børn 6-10 år: 5-10 ml 3 gange daglig. Børn 2-5 år: 2,5-5 ml 3 gange daglig. Børn under 2 år: Bør ikke anvendes uden lægens anvisning. Sjögrens syndrom: Voksne: Op til 40 ml 3 gange daglig. Må ikke anvendes: Ved nylig blodigt opspyt, overfølsomhed overfor bromhexin eller et hjælpestof. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Tal med lægen ved mavesår, sår på tolvfingertarmen. Der kan opstå øget mængde slim i luftvejene. Ved hududslæt (inkl. forandringer i slimhinderne i f.eks. munden, halsen, næsen, øjnene, på kønsorganerne): Stop med at tage Bromhexin og kontakt straks lægen. Tal med lægen, hvis du tager anden medicin mod infektion (f.eks. cefuroxim, amoxicillin, erythromycin, doxycyclin). Indeholder alkoholSkadelig for alkoholikere. Må ikke anvendes ved samtidig behandling med Antabus eller metronidazol. Må kun anvendes efter aftale med lægen til børn og patienter med epilepsi eller leversygdom. Indeholder sorbitol: Bør ikke anvendes, hvis du ikke tåler visse sukkerarter. Indeholder methylparahydroxybenzoat: Kan give allergiske reaktioner (evt. efter behandlingen). Tegn på overdosering: Kvalme og opkastninger. Graviditet: Kun efter aftale med lægen. Amning: Må ikke anvendes. Bivirkninger: Ikke almindelige: Mave-tarm gener (diaré, kvalme, opkastning). Sjældne: Overfølsomhedsreaktioner, udslæt, nældefeber. Pakninger: 150 ml, 300 ml, 500 ml. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S.

Pligttekst - Granon®

Produktinformation: Granon® brusetabletter 200 mg og 600 mg (acetylcystein). AnvendelseLøsner slim og gør det lettere at hoste det op ved luftvejssygdomme med sejt slim. Dosering: Brusetabletten opløses i ½-1 glas vand. 200 mg: Voksne: 1 brusetablet 2-3 gange dagligt. Børn over 6 år: 1 brusetablet 2 gange dagligt. Børn 2-6 år: Bør kun anvendes  efter aftale med lægen. Børn under 2 år: Må ikke anvendes. 600 mg: Voksne: ½ brusetablet to gange dagligt eller 1 brusetablet én gang dagligt. Børn og unge: Ikke egnet. Børn under 2 år: Må ikke anvendes. Må ikke anvendes: Hvis du er allergisk overfor acetylcystein eller et hjælpestof. Hvis du for nylig har hostet blod op. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Kontakt lægen før du tager Granon: Ved astma. Hvis du tidligere har haft sammentrækninger i luftvejene (bronkospasmer), har eller har haft mavesår, er særlig følsom over for histamin. Granon kan give alvorlige hudreaktioner. Ved forandringer i hud og slimhinder: Kontakt lægen og stop med at tage Granon. Tal med lægen, hvis du bliver behandlet for en infektion med antibiotika, tager hostestillende medicin, er i behandling med glyceryltrinitrat. Indeholder sorbitol og lactose: Kontakt lægen før du tager Granon, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Indeholder natrium: Hvis du er på natrium- eller saltfattig diæt, skal du tage hensyn hertil. Tegn på overdosering: Kvalme og opkastning. Graviditet og amning: Bør ikke anvendes. Tal med lægen. BivirkningerIkke almindelige: Mundbetændelse, mavesmerter, diaré, opkastning, halsbrand og kvalme. Hovedpine, feber. Overfølsomhedsreaktioner. Susen for ørerne. Pakninger: 200 mg: 20, 25, 2x20, 3x20, 5x20, 2x25 og 4x25 stk. 600 mg: 10, 20, 25, 5x10, 5x20, 2x25 og 4x25 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Registreringsindehaver: Orifarm Generics A/S, Energivej 15, 5260 Odense S.